Schaakcentrum Sterk Spel

Archief

In deze sectie treft u een archief aan van eerder geplaatste artikelen.

Ondanks corona...

De hele wereld en ook Nederland is in de ban van het coronavirus. Alle activiteiten zijn noodgedwongen stopgezet en tot nader order uitgesteld.Zoals de situatie er nu naar uitziet, zijn we nog niet van deze perikelen verlost. Maar we laten ons niet kisten! Inmiddels wordt er druk gewerkt aan deel 4 (zie bericht verderop) en ook de tweede presentatie over deel 3 is inmiddels opgesplitst in twee online sessies via Microsoft Teams. Deze zijn geprogrammeerd op de woensdagavonden 17 juni en 1 juli. Voor de mensen voor wie dat geen optie was, is compensatie aangeboden.We wensen iedereen een goede gezondheid toe in deze moeilijke tijden, houd de moed erin en blijf safe!

Boekpresentatie over het Siciliaans

De Siciliaanse opening is één van de mooiste, misschien ook meest complexe openingen die er bestaat en door talloze clubschakers wordt gespeeld. Om in dit labyrinth van varianten je weg te kunnen zoeken, is besloten om een trilogie over deze opening met zijn vele varianten samen te stellen. In dit eerste deel, getiteld Begrijp wat je doet 3, deel 1 Najdorf&Scheveningen worden deze varianten uitgebreid behandeld. Voor een voorproefje klik je op deze teaser.Over deze dikke pil van bijna 400 pagina's stonden dit voorjaar twee presentaties gepland in de gemoderniseerde bioscoop Cinecitta (te Tilburg), het thuishonk van schaakvereniging De Stukkenjagers. Deze stonden gepland op de zaterdagen 15 februari en 14 maart. De eerste is gelukkig al gehouden, de tweede werd door de Coronacrisis uitgesteld en vervangen door twee online sessies (zie bericht hierboven). Alle info treft u aan in deze flyer. Achtergrondinformatie over het boek en hoe te bestellen, treft u aan onder Begrijp wat je doet 3.

Volg ook de vernieuwde website van uitgeverij Thinkers Publishing.

Tommy online jeugdkampioen t/m 10 jaar

Op 10 april werd het eerste online jeugdkampioenschap van Nederland gespeeld. En wel in de leeftijdsgroep t/m 10 jaar, het NK-E. De KNSB heeft besloten om alle toernooien tot nader order te schrappen en hiervoor in de plaats de online equivalenten te houden. Alle gekwalificeerde spelers kregen een uitnodiging. Het werd een spannende strijd bovenin. Tommy liet in de voorlaatste ronde een gewonnen stelling remise lopen en mocht van geluk spreken dat hij de laatste partij vanuit verloren stelling nog won. Met 6,5 uit 7 haalde hij daarmee toch de titel binnen.


Op Twitch gaf IM Stefan Kuipers samen met een paar prominente gasten commentaar bij de partijen. Hier zit zijn vriendin Anne Haast naast hem te kijken naar Tommy's partij.

Het gezamenlijke interview met de twee kampioenen. Boven Luna Huang, die bij de meisjes de titel won, beneden Tommy. Boven Stefan zijn WGM Iozefina en GM Jan Werle te zien.

Een paar toernooien

Vanaf januari zijn vader en zoon op pad geweest voor het spelen van een paar toernooien. Een kleine bloemlezing.

Torenvalktoernooi in Valkenswaard

De eerste schaakzetten van 2020 werden door Tommy en Herman gedaan op 4 januari in Valkenswaard in een rapidtoernooi met 20 minuten per speler per partij. In totaal werden er zeven ronden gespeeld en ingegeven door het succes van Bethune wilde Tommy het graag eens proberen in de A-groep.


Foto van de laatste ronde: Herman verscholen achter Dgebuadze
aan het tweede bord, Tommy verderop in het oranje.

Die was behoorlijk sterk bezet en werd uiteindelijk gewonnen door grootmeester Dgebuadze. Tommy begon met 0 uit 4 maar ontfutselde toch twee zeer ervaren spelers een vol punt en mocht met 2 punten zeer tevreden zijn. Herman had een matige start maar een goede eindsprint waardoor hij nog net de (gedeeld) tweede prijs opeiste. De eindstand:Klik hier voor een verslag op de website van EVS.

Tata Steel in Wijk aan Zee

In de beroemde Noord-Hollandse badplaats vond wederom het traditionele toernooi plaats. Tommy deed het uitstekend in groep 5H met een derde plaats. Bij Herman ontbrak in groep 1A de grote vorm en hij liet vele goede stellingen verzanden in remise en eindigde mede daarom in de min. Gezegd moet worden dat ook een verloren stelling gered werd met een half punt.Kwalificatie voor NK-jeugd B-categorie

Tommy liet zich van zijn goede kant zien door in een sterk bezet kwalificatietoernooi in zijn eigen woonplaats Eindhoven een uitstekende prestatie neer te zetten bij de B-jeugd (t/m 16 jaar). En passant werd hij daarmee Brabants jeugdkampioen in deze categorie.


(Foto Ad Bruijns)Noteboom

Dit jaar was er een bijzondere jubileumeditie van het Noteboomtoernooi in Leiden. Tommy, die sinds kort een Fide-rating van 1919 heeft, waagde de gok door zich in te schrijven in de A-groep met ondergrens 2000. Dat bleek dit jaar nog een graadje te sterk voor hem. Hij kreeg in de vierde ronde een gratis punt (wegens een oneven aantal deelnemers) maar verloor de andere vijf partijen; overigens niet zonder harde strijd. Hij vocht als een leeuw, maar het bleek allemaal net te weinig. Herman deed het in het begin niet zo gek, maar viel daarna toch ver terug opnieuw omdat hij verzuimde goede stellingen in winst om te zetten.Foto's gemaakt door Harry Gielen
Prijs in Bethune

Net na de Kerst werd in het Franse Bethune (net over de Belgische grens, voorbij Lille) een open toernooi gehouden met negen ronden in vijf dagen. Herman verschalkte de nummer één op rating, de Franse grootmeester Jean-Marc Degraeve (2542) maar kon verder niet imponeren.

Tommy daarentegen speelde een fantastisch toernooi in de B-groep. Na acht ronden stond hij zomaar ongedeeld tweede. Helaas verloor hij de laatste ronde maar hij werd nog wel vierde in de ratingcategorie tot 2000 en nam een forse geldprijs mee naar huis. Het is misschien zijn beste prestatie ooit! Lees hier ook een verslag van het toernooi op Schaaksite.


Tommy (in het donkerblauw op de foto) daarentegen speelde een fantastisch toernooi in de B-groep. Na acht ronden stond hij zomaar ongedeeld tweede. Helaas verloor hij de laatste ronde maar hij werd nog wel vierde in de ratingcategorie tot 2000 en nam een forse geldprijs mee naar huis. Het is misschien zijn beste prestatie ooit!
Lees hier ook een verslag van het toernooi op Schaaksite. Zijn persoonlijke uitslagen:ESV D1 pakt Nederlandse clubtitel t/m 12 jaar

Het ESV D1 team heeft afgelopen zaterdag, 30 november, het Nederlands Kampioenschap voor Clubteams t/m 12 jaar in de wacht gesleept. Dat deed het team met verve. Het won al zijn wedstrijden en behaalde daarmee het maximale punten van 18 punten en met 31 bordpunten bleef het de grote concurrent Magnus/Leidsche Rijn (16 matchpunten en 30½ bordpunten) keurig voor. Tommy Grooten werd topscorer van het team met 8 uit 9.

Het winnende team: v.l.n.r. Ivan, Tommy, Wendy, Gachatur en Valentijn (foto Ilja Kalle)

De wedstrijd tussen de twee rivalen vond al in de derde ronde plaats en dat werd een bijzonder spannend gevecht. Nadat de partijen op de borden twee en drie (respectievelijk Tommy en Gachatur Kazarjan) in remise waren geëindigd, wist invaller Ivan Ponomarev een zeer belangrijke overwinning te boeken. Het ging nu om het duel aan het eerste bord tussen Wendy Huang (ESV) en Kobe Smeets van de Utrechtse formatie. Lange tijd stond witspeler Kobe goed tot gewonnen maar hij beschikte over bijzonder weinig tijd. Wendy had nog zo’n 6,7 minuten toen Kobe het liet aankomen op de slechts 10 seconden increment die hij telkens per zet erbij kreeg. De toeschouwers zagen een adembenemend gevecht waarin zeker een paar keer de seconden van de witspeler tot op 2 of 3 seconden wegtikten. Wendy slaagde erin de druk op de ketel te houden en op een gegeven moment had zij zelfs de rollen weten om te draaien. Maar toen bij haar nog maar een luttele minuut op de klok stond, zag zij het ook niet meer en vluchtte in een geforceerde remise, waar de twee matchpunten in dit cruciale duel een feit waren.

Voorafgaand aan het titanenduel tussen Magnus/Leidsche Rijn en ESV (rechts)

Op de tweede speeldag, schudde de ESV een tweetal andere belangrijke concurrenten van het lijf maar omdat Magnus/Leidse Rijn alle drie de wedstrijden met 4-0 wonnen, waren zij in bordpunten ons vlaggenschip voorbij. De laatste speeldag moest dus uitsluitsel geven. De eerste wedstrijd, tegen Tegelen uit Limburg (dat later derde zou worden) leek even mis te gaan. Valentijn had een snelle remise omdat hij de stelling niet vertrouwde en hoewel Gachatur een mooi puntje scoorde waren de berichten dat de andere twee (Tommy pion achter) en Ivan (onduidelijke stelling met weinig tijd) in de problemen waren. Dat bleek achteraf erg mee te vallen. Tommy had de pion bewust geofferd om het loperpaar in een eindspel te krijgen. En dat bleek hij uitstekend getaxeerd te hebben. Hij won in sublieme stijl. Dat gold ook voor Ivan die zijn ‘onduidelijke’ stelling omtoverde tot een winnende en daarna snel een vol punt mocht noteren. Hiermee was ook duidelijk dat de ESV niet mocht klagen over de invallers. Met Wendy in de gelederen (zij miste tweemaal de eerste partij op een van de drie speeldagen) ging de ESV soeverein naar de titel. Dat Magnus het op bordpunten uiteindelijk ook nog moest afleggen, werd met groot gejuich in de analysekamer ontvangen! Een mooi resultaat van het eerste team, dat goede support kreeg van de kinderen uit de andere twee teams die ook aan dit kampioenschap mochten deelnemen.

De eindstand aan kop zag er zo uit:

Hoogeveen

In het Noorden van het land wordt jaarlijks in de herfstvakantie van die regio een mooi toernooi gehouden. Sinds Loek van Wely daar toernooidirecteur is geworden, waait er een frisse wind door het toernooi met een paar interessante innovaties.

Tommy in gedachten verzonken (foto Harry Gielen)

Zo worden  na zeven ronden in het Open toernooi de eerste vier deelnemers eruit gehaald voor kruisfinales om de titel. Het was dit jaar GM Sipke Ernst die met de eerste prijs aan de haal ging. Tommy speelde redelijk verdienstelijk in de Amateur 1 groep mee. In de derde ronde kreeg hij de nummer één op rating, Johan op den Dries (2131) tegen. Hij weerde zich als een leeuw en het had niet veel gescheeld of hij had een vol punt overgehouden aan dit gevecht. Hieronder een paar kritieke momenten uit deze partij.

Op den Dries - Tommy


Twee clinics

In de maand september hield Herman twee clinics bij twee zeer bloeiende en sympathieke schaakverenigingen. Bij de SV Doorn-Driebergen gaf hij op een zaterdag een Masterclass in strategie en bij Schaakclub De Giessen en Linge verzorgde hij een jubileumavond waarin hij de leden in vier hoeken met vier verschillende thema's aan het werk zette.Masterclass bij SV Doorn-Drieber-
gen (foto Hans van der Zijde)Blik in de zaal van Schaakclub Gies-
sen en Linge bij het 55-jarige jubi-
leum

Tommy geeft visitekaartje af

Op zaterdag 21 en zondag 22 september vond in Arnhem één van de kwalificatietoernooien voor de A, B en C-jeugd plaats. De eerste drie spelers plaatsen zich voor het NK-jeugd van het volgende jaar. Tommy schreef zich in bij de B-jeugd omdat hij een sterk toernooi wilde spelen. De eerste ronde zorgde hij al meteen voor een daverende verrassing door de sterke jeugdspeler, Arthur de Winter (rating 1963), te verslaan. Na één dag stond hij bovenaan met 3,5 uit 4 en dat was een regelrechte sensatie. Op de tweede dag kruiste hij de degens met de latere co-winnaars (William Shakhverdian en Sasa Albers) en daar moest hij het dan toch tegen afleggen. Met in de laatste ronde een mooie aanvalspartij die hij winnend afsloot, ging hij met een goed gevoel en de vijfde plek naar huis.


Op de foto  links Tommy aan het begin van zijn partij tegen Arthur de Winter. Rechts de latere co-winnaar William Shakhverdian.

NK voor clubteams t/m 10 jaar

Op zaterdag 14 september slaagde een jeugdteam van de Eindhovense schaakvereniging (ESV) erin om beslag te leggen op de Nederlandse titel voor clubteams in de E-categorie (t/m 10 jaar). In zeven ronden gaven de vier spelers (Tommy Grooten, Gachatur Kazarjan, Luna Huang en Sascha Kurt) slechts twee bordpunten af, hetgeen leidde tot een monsterscore.


Zoals duidelijk te zien is
heeft de ESV E1 een
gat geslagen van maar
liefst 4 punten met een
groep van zes achter-
volgers. Almere had
het 'geluk' dat ze niet
tegen ons team hoef-
den te spelen...

(foto Ilja Kalle)
 


De zomer van 2019

In de afgelopen zomer met twee hittegolven, werd er ook flink geschaakt. Tommy speelde maar liefst drie toernooien, Herman in twee. Na het Science Parktoernooi ging Tommy naar Dieren (Open Kampioenschap van Nederland) en Vlissingen (Het Hogeschool Zeelandtoernooi). Hij kwam terug met zeer behoorlijke resultaten, TPR's van dik boven zijn huidige rating.


Herman en Tommy volgen de analyse van een eindspelstudie gemaakt door Yochanan Afek (foto René Olthof). Over deze studie heeft Herman een stukje geschreven voor Schaaksite: "Oplossen van een eindspelstudie aan de bar".


Nederlands pupillenkampioen!

Op zaterdag 29 juni is Tommy nationaal kampioen bij de F-pupillen geworden. Waar hij vorig jaar al een gooi deed naar deze titel, maar het toen voor elkaar kreeg, lukte dat dit jaar wel. In één partij was hij wat in de problemen, de andere wist hij naar zijn hand te zetten. Toen hij in de zesde ronde, de nummer twee van de ratinglijst, Ralf Sterk, heel snel had geklopt, wist hij dat hij met een remise in de laatste ronde zeker zou zijn van de titel. Hij speelde daarom een salon-remise tegen Daan Aubel die zo gedeelde tweede/derde werd. De eindstand aan kop:   Wageningen C-groep prooi voor Tommy!

Het jaarlijkse Bevrijdingstoernooi in Wageningen is dit jaar een prooi voor  Tommy geworden. Na al tweemaal deelgenomen te hebben, is het hem dit keer gelukt om met de eerste prijs aan de haal te gaan. Na twee overwinningen volgde een marathonzitting waarin Tommy toren plus paard tegen toren had tegen een andere jeugdspeler.


(foto Kees Stap van de organisatie)

Er waren al heel wat zetten gedaan toen de wedstrijdleider erbij kwam. Die begon de zetten te  tellen en nadat hij bij 75 was, greep die in en verklaarde de partij remise. Daarna volgden weer drie overwinningen tot hij in de laatste ronde professioneel remise gaf in een eindspel waarin hij een pion meer had terwijl de tegenstander niets kon doen. De eindstand aan kop:

(klik op plaatje voor een link naar de volledige eindstand)

Gedeeld tweede/derde bij NK t/m 10 jaar

Het toernooi om het Nederlands jeugdkampioenschap t/m 10 jaar heeft dit jaar niet opgeleverd waar Tommy van te voren (stiekem) op gehoopt had. Waar hij vorig jaar glorieus zegevierde met 8,5 uit 9, kwam hij ditmaal in Waalwijk uit op 7 uit 9 en hij werd hiermee gedeeld tweede/derde. Nog altijd een respectabele score, maar dat was niet voldoende om Ansh Jakhari, die een punt meer behaalde, van de titel af te houden. Tommy gaf in de tweede ronde een stuk weg, mocht in zijn partij (in de vierde ronde) tegen Max de Vreugt Pezo in zijn handjes klappen dat hij die nog won (wél met een mooie truc!) maar ging in de onderlinge confrontatie tegen de latere winnaar onderuit.Daarna rechtte hij de rug en versloeg onder andere Gachatur Kazarjan (die op dat moment koploper was) in een mooie partij. Het gevolg was dat hij tegen diezelfde Gachatur een barrage moest spelen om een EK-plaats. De eerste vier vluggertjes eindigden allemaal in remise, voordat het mis ging bij onze zoon. Hij keek uiteindelijk toch tevreden terug omdat hij uit verslagen positie nog zover was gekomen.


Net de beker ontvangen; op de achtergrond Iozefina Paulet die de prijzen uitreikte (foto Ad Bruijns). De eindstand aan kop was:


Op Schaaksite staat een uitgebreider verslag via deze link. Partijen, foto's en uitslagen staan op de toernooisite. Hieronder de partij tussen Max de Vreugt Pezo en Tommy:

Max-Tommy


100% op Brabantse pupillendag


Op zondag 14 april heeft Tommy in Roosendaal de Brabantse pupil-lendag in de F-categorie (t/m 9 jaar) op zijn naam weten te schrijven. Hij behaalde 9 uit 9 en dat was genoeg om de enorme wisselbeker en een andere trofee mee naar huis te mogen nemen. Deze score was maar net voldoende om zijn belangrijkste concurrent, Sascha Kurt, voor te blijven. Die won ook al zijn partijen, op die tegen Tommy na.

Tommy wint in Arnhem

Waar hij vorig jaar ook al 6 uit 7 wist te behalen in de C-groep (en er toen tweede mee werd), slaagde Tommy er ditmaal in om het toernooi met dezelfde score wél op zijn naam te zetten. In tegenstelling tot het vorige jaar, wist hij de partijen op overtuigende wijze naar zijn hand te zetten.

(foto organisatie)

Hij was misschien in één partij in de problemen, maar daar wist hij de tegenstander ook op knappe wijze te verschalken. Herman begon ook goed in de A-groep met 4 uit 4 (waaronder goede overwinningen op Ruud Janssen en IM Nico Zwirs), maar daarna was de pijp leeg: 0 uit 3.

De eindstand aan kop van de C-groep:Boekpresentaties in Maastricht

Op twee opeenvolgende donderdagen (29 november en 6 december) wordt onder auspiciën van de bloeiende initiatiefgroep, MagnusMosa, in Maastricht een tweeluik gehouden waarin het boek "Begrijp wat je doet 2" over Damegambiet structuren centraal staat. De deelnemers zullen wegwijs gemaakt worden in de structuren van het fameuze Damegambiet. Men kan zich nog opgeven, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer info op Schaaksite.nl. of via het onlinemagazine van MagnusMosa. Daar is een kort filmpje met de auteur opgenomen waarin hij uit de doeken doet waar het in het boek om gaat. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.
Presentaties in Amstelveen gecanceld

De twee presentaties in Amstelveen, die gepland stonden  voor 23 maart en 20 april over het boek Begrijp wat je doet 2 - Damegambietstructuren
zijn helaas door omstandigheden gecanceld. We betreuren dat deze geen doorgang kunnen vinden, maar we hopen dat deze trainingen op een later tijdstip wel georganiseerd kunnen worden.


Chessable

De nieuwe website www.chessable.com timmert flink aan de weg. Het is een Engels 'start-up-bedrijf' dat via een website schaakboeken verkoopt. Niet zo bijzonder, zou je zeggen. Maar alle boeken worden interactief aangeboden. Het houdt in dat - in overleg met de auteur - boeken worden bewerkt, zodat de lezer (gebruiker) de tekst kan lezen, maar dat hij ook op een actieve manier bij de partijen wordt betrokken. Hij mag voortdurend kleine puzzeltjes oplossen.

Daarnaast is ook het memoriseren van varianten mogelijk gemaakt. Iedereen kan gratis een account aanmaken en ook meteen een paar gratis boeken downloaden. Daarin wordt meteen duidelijk hoe men op een speelse manier varianten in de opening beter kan proberen te onthouden. Maak zelf (gratis) een account aan en kijk eens naar de mogelijkheden!

Uiteraard kon Thinkers Publishing niet achterblijven bij deze nieuwe ontwikkeling. En inmiddels kunt u Understanding before Moving 1 - Ruy Lopez and Italian Structures kopen. Kijkt u eens naar alle achtergrondinformatie en naar de aanveling op zijn goed bekeken YouTubekanaal van één van de oprichters van Chessable.com, IM John Bartholomew. Alle info treft u aan via deze link:

Understanding before Moving 1 - Ruy Lopez and Italian Structures

Filmpje van IM John Bartolomew

Inmiddels zijn er meerdere boeken online.

Understanding before Moving 2 - Queen's Gambit Structures

En van New in Chess mag Hermans epische werk dat bekroond werd ook niet ontbreken:

Chess Strategy for Club Players

Trainingen

Trainingen worden door het jaar heen steeds verzorgd door Herman. Hieronder een kort overzichtje:

Geanimeerde ’les’ voor schakers BSV Bennekom
(door Rini Kreeft)

BENNEKOM - De schakers van BSV Bennekom kregen afgelopen maandag weer een geanimeerde les voorgeschoteld van internationaal meester Herman Grooten. Het was de eerste sessie in dit seizoen. Op maandag 6 mei volgt de tweede. 

De avond begon in het goed gevulde denksportcentrum Commanderij meteen met een pittige reeks opgaven. Zonder stukken op het bord, moesten er minimaal zes partijen, waarbij het Evans Gambiet op het bord kwam, ‘blind’ afgemaakt worden. Dit bleek lastiger dan gedacht. Regelmatig werden er met stukken, die niet meer op het bord stonden gezet of andersom een stuk dat nog op het bord stond over het hoofd gezien.


Denksportcentrum De Commanderij was goed gevuld bij de eerste training
van BSV Bennekom  (Foto: Rinus van der Molen)

Prestatie Het blind oplossen was niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig mochten er ook diagrammen gebruikt worden als men er echt niet uitkwam. Toch lukte het ook een enkeling om in de beschikbare tijd,12 minuten, tot zes of zeven goede oplossingen te komen. Een knappe prestatie.

Na het uit ’het hoofd schaken’, kwamen de stukken weer op het bord. Het thema was deze keer ontwikkelingsvoorsprong en activiteit. Als eerste werd er een partij uit het midden van de 19e eeuw besproken van de destijds als beste schaker ter wereld beschouwde Paul Morphy. Deze ‘gaf’ zomaar drie pionnen weg om snel zijn stukken te kunnen ontwikkelen. En hoewel dat wat veel van het goede leek, vond zelfs de moderne en zeer sterke schaakcomputer Stockfish10 het allemaal best goed gespeeld.

Uitgediept De tegenstander was niet bestand tegen de druk en Herman Grooten demonstreerde hoe Morphy al die activiteiten met een paar prachtige zetten omzette in de winst. Het thema werd verder uitgediept met een prachtig gespeelde strategische partij van Fischer tegen oud wereldkampioen Smyslov, waarbij Fischer met ogenschijnlijk onschuldige zetjes het overwicht in activiteit steeds verder uitbreidde. Totdat Smyslov uiteindelijk bezweek. De avond werd vervolgd met een quizpartij van de internationaal meester zelf, waarbij de Bennekommers de goede zetten vaak wisten te vinden.

Leerzaam Als afsluiter kregen ’de leerlingen’ vier uitspeelstellingen voorgeschoteld, waarbij wit de overhand aan activiteit had. Toch bleek het niet altijd even makkelijk voor de witspeler om dat tegen een collega Bennekommer tot winst te brengen. Er werden mooie zetten gevonden, maar ook fouten gemaakt. Niet erg, want daar leer je het meest van en leerzaam was het weer deze avond.

In de balkonzaal van bioscoop Cinecitta, het thuishonk van Schaak-vereniging De Stukkenjagers, wordt vijfmaal per een training verzorgd aan belangstellenden van de vereniging. Maar liefst 19 mensen hebben ingetekend op deze trainingen, die tot dusver in goede sfeer verlopen. Alles werd georganiseerd door de onvermoeidbare Wil Wouts.
(foto's Wil Wouts)

Een groepje van twaalf jongelui is in Utrecht bezig met een achttal trainingen. Zij werden ingedeeld in een groep "Jong" en een groep "Oud". Die 'oudjes' zijn ook nog maar tussen de 14 en de 16 jaar!
August de Heij, vader van Mees de Heij, de pupillenkampioen van 2017, heeft de training opgezet. Clubtrainer, Bas van Esch, verzorgt samen met Herman de trainingen. Er wordt aan elk groepje 1,5 uur training gegeven en na een korte pauze worden de groepjes omgedraaid.


Trainer Bas met v.l.n.r. Jur van Weerden, Jule Cordes, Eline Roebers, Dylan Achuthan en Kasper Bleeker. Op de foto (van August de Heij) ontbreekt Sasa Albers.

Trainer Herman  met achterin zoon Tommy en Valentijn van Warmerdam. Vooraan v.l.n.r. Mees de Heij, Polle van Arendonk, Thiemen Dekker en Kobe Smeets.

Tata Steel 2019

Tommy en zijn vader hebben dit jaar meegedaan aan het beroemde Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Zij speelden allebei in een tienkamp in dezelfde zaal als waar ook de wereldtop met Magnus Carlsen en Anish Giri aan het werk was. Veel mensen werden helaas ziek, ook Herman kwam er niet ongeschonden uit. De resultaten waren helaas niet om over naar huis te schrijven (Tommy 1,5 uit 8, Herman 5 uit 9), maar er werden wel een paar leuke en leerzame partijen gespeeld.


Tommy denkt na in Wijk aan Zee (foto Alina l'Ami, toernooifotograaf)

Presentaties en trainingen

Met zijn laatste boek, (Begrijp wat je doet 2 - Damegambietstructuren) in de hand trekt Herman het land in om om op een interactieve manier liefhebbers kennis te laten maken met zijn benadering van het bestuderen van openingen.

Schaakvereniging Zukertort/Amstelveen heeft twee zaterdagen, te weten 23 maart en 20 april, gereserveerd waarop Herman zijn kunsten zal vertonen. Voor leden van de SGA (Schaakbond Groot Amsterdam) wordt een fikse korting in het vooruitzicht gesteld. Penningmeester Michel Hoetmer heeft de organisatie op zich genomen.

Bij zijn eigen vereniging De Stukkenjagers werd er in de moderne bioscoop Cinecitta op 27 oktober en 7 december 2018 voor zo'n ongeveer 30 geïnteresseerden tweemaal een geanimeerde sessie gehouden.


(Foto Wil Wouts)

De manager van het Max Euwe Centrum, Eddy Sibbing, had Daniël Vanheirzeele, de eigenaar van Thinkers Publishing, uitgenodigd om met twee van zijn auteurs, grootmeester Paul van der Sterren en Herman, over  hun nieuwste boeken een presentatie te komen houden. Die bijeenkomst werd op 2 november 2018 goed bezocht en door ceremoniemeester Tex de Wit op humoristische wijze aan elkaar gepraat. Nadat beide auteurs iets over hun boek hadden verteld werd er een signeersessie gehouden.


Tex de Wit aan het woord (foto Eddy Sibbing)

Onder de bezielende leiding van organisator Hans Hoornstra is in Maastricht het afgelopen jaar de Stichting Magnus Mosa opgericht. Die beoogt om diverse schaakactiviteiten op te zetten, buiten het clubgebeuren om. Eerder dit jaar was Hans Böhm al afgereisd naar Maastricht en nu was het de beurt aan Herman om in een tweetal sessies  (op 29 november en 6 december) een training over zijn boek te verzorgen. De aanwezigen mochten na een instructie zelf druk aan de gang met de nieuwe stof.(De artistieke foto's zijn van Hans Hoornstra)

Van de bovenste twee presentaties staat een uitgebreider verslag, inclusief meer foto's in ons archief.

Bijeenkomst met medewerkers van TP

Op vrijdagavond 7 december 2018 kwam een aantal medewerkers van Thinkers Publishing bij een Chinees restaurant te Eindhoven bijeen om de stand van zaken met betrekking tot de uitgeverij door te geven. Ondanks de nodige zorgen was er genoeg reden om te lachen...

V.l.n.r. Jos Sutmuller (fotograaf/corrector), Hub van de Laar (software), Herman Grooten (auteur), Mark Haast (lay-out) en Zyon Kollen (vertaler/corrector). Op de foto ontbreekt onder andere Dimitri ten Have (redactiewerk) die eerder wegmoest (foto Daniël Vanheirzeele, eigenaar Thinkers Publishing).

Understanding before Moving 1

Het Engelstalige equivalent van Begrijp wat je doet 1 en 2 zijn van de persen gerold. De serie zal in niet meer in kleur verschijnen maar in grijstinten. Onze software-man, Hub van de Laar, is erin geslaagd om de gekleurde markeringen op passende wijze om te zetten in grijstinten. Er is lang nagedacht over een goede titel voor deze serie die vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië uitgebracht gaat worden. Ga "Begrijp wat je doet" maar eens vertalen. Na het raadplegen van diverse 'native speakers' kwam bovengenoemde titel eruit rollen...De covers mogen er in elk geval wezen!

Begrijp wat je doet 2 - Damegambietstructuren

Eind juli 2018 is het boek over Damegambietstructuren verschenen.


(klik op het boek voor meer informatie)

Omdat 1.d4 d5 een opening is die bijzonder vaak op clubniveau wordt gespeeld, was het hoog tijd dat hierover een speciale editie zou verschijnen waarin vooral wordt ingegaan op het verhogen van het begrip van de diverse pionnenstructuren die kunnen ontstaan. De auteur heeft ingezet op de plannen en concepten die horen bij de diverse pionnen-formaties.

Zo wordt op schematische wijze (in de Karlsbadstructuur) de zogenoemde
minderheidsaanval weergegeven
(diagram 1)
Hier wordt vanuit het perspectief
van de zwartspeler getoond wat
die daar tegenover kan stellen
(diagram 2).

Een kijkje in het boek kan via de teaser. Het boek bevat 239 pagina's en kost slechts € 20,-. Meer informatie treft u hier aan.


Nijlpaarden en videolessen

Een hilarisch verslag van twee toernooien waar zoon Tommy met vader Herman als nijlpaard de speelzaal onveilig maakten. Kijk op onze archiefpagina!
Videolessen Het schaken moet met zijn tijd mee. Vandaar dat de KNSB met een nieuw initiatief is gestart. Naast cursussen via het internet, die nu al zeven jaar op rij worden aangeboden, zijn er vanaf december 2016 videolessen beschikbaar. De bond heeft Herman benaderd om deze te gaan geven. Later zullen andere trainers volgen. Klik op het plaatje om deze lessen te kunnen bekijken.De lessen kunnen gevolgd worden op PlayChess maar tegenwoordig ook op een internetsite. Men heeft een Premium Account bij Chessbase nodig of moet via het zogenaamde dukatensysteem betalen als men een les wil volgen. De eerste twee lessen zijn gratis te bekijken. Met het Premiumaccount (dat de KNSB) met korting aanbiedt (klik hier voor meer informatie) heeft men overigens toegang tot het volledige bestand van videolessen (grotendeels in het Engels en in het Duits) van Chessbase.


Het WK-Kadetten zit er weer op

Onze zoon Tommy speelde van 3 t/m 16 november in Santiago de Compostella te Spanje mee in het WK-Kadetten dat  gespeeld werd. Als Nederlands Kampioen t/m 10 jaar mocht hij Nederland vertegenwoordigen bij dit WK in de leeftijdscategorie t/m 8 jaar. 
Via deze deze site hebben wij een webblog bijgehouden met nieuws, foto's, filmpjes en partijen.
Andere achtergrond-informatie over onze zoon treft u aan onder het kopje 'Tommy's hoekje'.

Boekpresentaties in het Max Euwe Centrum

Samen met grootmeester Paul van der Sterren was Herman op vrijdagavond 2 november te gast in het Max Euwe Centrum te Amsterdam om ieder het eigen boek aan het publiek te presenteren. Van de hand van Paul is het boek Koningen van het schaakspel verschenen. Dit boek gaat over wereldkampioenen en de strijd om de wereldtitel. Herman heeft, zoals bekend, het tweede deel van Begrijp wat je doet over Damegambiet structuren uitgebracht.
Manager van het MEC, Eddy Sibbing, had voor een gastvrije ontvangst gezorgd waarna spreekstalmeester Tex de Wit op onnavolgbare wijze de twee auteurs inleidde voor hun praatje. Onder de 30-35 aanwezigen waren de nodige prominente bezoekers, waaronder bijvoorbeeld GM Hans Ree en de bekende (schaak)journalist Alexander Münninghoff.De eerste presentatie was van Paul van der Sterren die uitlegt hoe hij geprobeerd heeft om in de huid te kruipen van de wereldkampioen, die hij bespreekt. Het fascineerde hem om te kijken wat voor speler hij was en hoe hij zich manifesteerde ten opzichte van de rivalen die hij op het bord ontmoette. Paul liet een fragment zien van een partij tussen Korchnoi en Fischer waarin hij probeert duidelijk te maken met wat voor winstwil Fischer achter het bord zat.Daarna liet Herman de aanwezigen zien waar het in zijn nieuwe serie boeken vooral om draait: pionnenstructuren. Aan de hand van de Karlsbadstructuur liet hij enkele plannen en concepten zien die tonen wat 'Begrijp wat je doet' beoogt.Toen was het tijd voor een hapje, een drankje en de signeersessie. De trotse uitgever van Thinkers Publishing, Daniël Vanheirzeele, zit tussen  de twee auteurs in.


(De foto's zijn gemaakt door Tim Kruze)

Op de site van het MEC valt een aardig verslag te lezen:  verslag MEC.

Boekpresentaties in Tilburg!

Op zaterdag 27 oktober gaven veel mensen, van heinde en verre afgekomen op de uitnodiging, acte de presence in Tilburg. Daar werd in - het nieuwe clublokaal van De Stukkenjagers - de mooie bioscoop Cinecitta in hartje centrum Tilburg, de eerste sessie van de boekpresentatie rondom het tweede deel "Begrijp wat je doet 2 over Damegambiet-structuren" gehouden. Auteur Herman ging uitvoerig in op de zogenoemde  Karlsbadstructuur.


Links de auteur met zijn intro-ductie van het Damegambiet.

Rechts een kijkje in de zaal.
(foto's Wil Wouts)


Recensie van Hans Böhm in de Telegraaf

De bekende schaker, IM Hans Böhm, heeft op zaterdag 22 september een positieve recensie geschreven over de eerste twee boeken uit de serie 'Begrijp wat je doet'.


(Klik op het plaatje als je de pdf-versie wilt inzien)

Voorbereiding naar WK-Kadetten in volle gang

Tommy is zich flink aan het voorbereiden voor het WK-jeugd dat van 3 t/m 16 november in Santiago de Compostella te Spanje gespeeld zal gaan worden. Als Nederlands Kampioen t/m 10 jaar heeft hij een uitnodiging van de KNSB ontvangen en mag hij bij het WK in zijn eigen leeftijdscategorie (t/m 8 jaar) meedoen.Hij volgt een  heel trainings- en wedstrijdtraject om optimaal aan de start te verschijnen. Omdat de schaakbond hem inmiddels ook de 'beloftestatus' heeft verleend, is er bij NOC*NSF een 'Talentboekpagina' aangemaakt. Inmiddels is het streefbedrag dat via een donatieknop op deze pagina kon worden gestort, al bereikt. De bijdragen zijn erg vlot binnen komen stromen! We danken iedereen hartelijk voor de donaties en de hartverwarmende reacties!

Op zaterdag 13 oktober heeft Tommy twee trainingssessies gehad met zijn coach tijdens het WK, grootmeester Zhaoqin Peng. Zij hebben op het nationaal sportcentrum Papendal samen een heel nuttige training gehad.Meer informatie over onze zoon treft u aan onder het kopje 'Tommy's hoekje'.

Ploeg uit Curaçao in de Olympiade te Batumi

Na negen intensieve trainingen is de ploeg uit Curaçao na een lange en zware reis neergestreken in Batumi (Georgië). Wim Blijstra, Ursus van Bemmelen, Rurik Capella, Jimmy Izijk en David Pietersz verdedigen de Antilliaanse kleuren.Na een 4-0-nederlaag in de eerste ronde tegen het sterke Uzbekistan, kwamen de eerste bordpunten binnen in de tweede ronde. Er werd nipt verloren van Nepal. Daarna twee 'clean sweep' (4-0) overwinningen op Antigua en Barbuda werd gevolgd door opnieuw een kleine nederlaag tegen Suriname. Gelukkig werd deze nederlaag weggepoetst met een zwaar bevochten zege van 2,5-1,5 op Guam. Het toernooi bleek uiteindelijk iets te lang en te zwaar, maar het team vocht als leeuwen en eindigde uiteindelijk op de 150ste plaats.De belangrijkste doelstelling, boven Aruba te eindigen, is in elk geval ruimschoots behaald! Alles kon gevolgd worden op de toernooisite.

Olympiadeteam Curaçao in training

Geboren in Curaçao heeft Herman altijd een goede band met het Tropische eiland onderhouden. Toen hij in 2008 werd benaderd om mee te doen aan het team dat in Dresden meedeed in de twee-jaarlijkse schaakolympiade hoefde hij zich niet te bedenken.


Hier vier van de vijf spelers voorafgaand aan de wedstrijd in 2008. Op de voorgrond Sherwin Maduro (rechts), Fabio Mensing, Marvin Dekker en Herman Grooten. Cander Flanders ontbreekt op deze foto.

Behalve dat de onderlinge sfeer uitstekend was, werd er ook een memorabel resultaat behaald (zie tabel hieronder).Fabio Mensing, de bezielende kracht achter het schaken op het eiland, heeft het initiatief genomen om het huidige Olympiade team voor te bereiden op de komende Olympiade in Batumi (Georgië) die in september gehouden gaat worden. Herman zal vanuit zijn eigen huis op zondagavond (middag in Curaçao) via Skype en PlayChess twee keer per maand een trainingssessie verzorgen. Op zondag 11 maart werd de eerste training gehouden. De ploeg die naar Batumi zal afreizen bestaat uit Wim Blijstra, Ursus van Bemmelen, Jimmy Izijk, Ruric Cappella en de 15-jarige David Pieterz.Voor de trainingen komt het team samen in een school waar het PlayChess-scherm in het groot wordt geprojecteerd (zie foto Fabio Mensing: links Rurik, Ursus rechts).
De belangrijkste doelstelling in Dresden was om boven Aruba te eindigen! Misschien kan de lat voor de komende Olympiade iets hoger gelegd worden...


Het Legibustoernooitoernooi in Helmond
Op de foto rechts GM Levin aan het denken tegen Tommy, die prima partij gaf. In het midden speelt GM Bere- lovich zijn eerste partij op het eerste bord.
In Helmond werd in het weekend van 30 juni en 1 juli voor de achtste maal het Legibustoernooi gespeeld. De ludieke formule behelst par- tijen van 45 minuten per speler per partij en dat betekent dat er negen ronden in twee dagen kunnen worden afge- werkt. Het toernooi werd gewonnen door GM Felix Levin, tegen wie Tommy in de eerste ronde mocht spelen (zie foto links). Het was de eerste maal dat hij een officiële partij mocht spelen tegen een groot meester. Herman begon goed uit met 5 uit 6 maar toen kwa- men er twee kinken in de kabel. Tommy deed het helemaal niet slecht en eindigde tussen zeer ervaren schakers op een mooie 5 uit 9.                       

De eindstand aan kop luidde:Een uitgebreid verslag is te vinden op Schaaksite.

Limburg Open

In Maastricht werd tijdens het Pinksterweekend het Limburg Open in Maastricht gespeeld. Dat is bikkelen, zeven ronden in vier dagen met een speeltempo van 2 uur + 15 seconden per speler per partij. Tommy en Herman speelden respectievelijk in de C- en de A-groep mee.


Tommy draaide steeds in de top mee, maar nam iets te vaak genoegen met remise. Hij bleef daardoor wel ongeslagen met 3 overwinningen en 4 remises. De 8-jarige eindigde daarmee op een mooie (gedeeld) vijfde plaats. Herman speelde conform zijn rating en werd 21ste met 4,5 uit 7.

Eindstand aan kop van groep C2:

Het hoofdtoernooi werd gewonnen door GM Sipke Ernst. Op Schaaksite verscheen van Herman een verslag met fragmenten.

Eerste keer Rijswijk NK-D

In Rijswijk werd tijdens Hemelvaart voor de 28ste keer op rij het Nederlands Jeugdkampioenschap t/m 12 jaar gehouden. Het was voor onze zoon, die met 8 jaar de jongste deelnemer bij de jeugd was, de eerste keer dat hij op dit podium mocht acteren. Met een score van 5 uit 9 deed hij het uiteindelijk niet onverdienstelijk. Het toernooi werd gewonnen door de fenomenale Machteld van Foreest. Tegen haar mocht Tommy in de tweede ronde aantreden. Nadat zij hem probeerde te verrassen in de opening, wist juist hij haar te verrassen met een moedig loperoffer. Dat was objectief gezien niet helemaal correct, maar Machteld greep wel mis en toen kon Tommy zomaar winnen. Dan moest hij wel een heel bijzondere zet vinden. Kijkt u even of u weet wat wit moet spelen in deze stelling?


Na het offer van wit heeft zwart een stuk moeten teruggeven, maar zij denkt zo in de partij te blijven. Welke killer heeft wit?
 

Tommy met wit tegen Machteld van Foreest

Tommy vond de verborgen mogelijkheid niet, ging niet goed verder, waarna Machteld er geen twijfel over liet bestaan wie er in deze partij de sterkste was.

Hier is een analyse van deze interessante partij.Tommy - Machteld


De eindstand aan kop:

Op Schaaksite kunt u een uitgebreid verslag lezen.


Tommy Nederlands Kampioen t/m 10 jaar!

Onze zoon Tommy heeft het Paasweekend in Waalwijk het meest opzienbarende resultaat uit zijn nog prille carrière behaald. Hij werd Nederlands Kampioen in de E-categorie (jeugd t/m 10 jaar).  Met zijn 8 jaar is hij de jongste kampioen ooit die zich met deze titel mag tooien.


(foto Ad Bruijns)

Met de monsterscore van maar liefst 8,5 uit 9 bleef hij de zware concurrentie ver voor. Het levert hem zelfs een ticket naar het WK-jeugd in Spanje op, dat in het najaar zal plaatsvinden. Of hij daarheen gaat, is nog ongewis.
Als zevende geplaatst op de ratinglijst, slaagde hij erin  om op een paar cruciale momenten koel te blijven, soms het tij te keren en de partij naar zijn hand te zetten. De belangrijkste zege boekte hij in de voorlaatste ronde op de talentvolle Wendy Huang, die als nummer één van start was gegaan. De partij is hieronder van aantekeningen voorzien.

De eindstand aan kop van de ranglijst:


 (klik op plaatje voor de hele tabel)


Hierboven alle prijswinnaars

Hieronder de analyse van de partij tussen Tommy en Wendy:
Tommy - Wendy


Wendy en Tommy aan het begin van hun partij.

Een ronde daarvoor had er ook al een belangrijke confrontatie plaatsgevonden tussen de nummer drie geplaatste, Ansh Jakhari en Tommy. Hieronder de analyse tussen Ansh en Tommy:

Analyse Ansh-Tommmy


Een verslag van vader Herman op Schaaksite is te vinden onder deze link.
Alle verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Nijlpaarden in Amersfoort en Arnhem

Duotoernooi Schaakgenootschap Amersfoort

Dit voorjaar werden er twee toernooien gehouden waar vader Herman en zoon Tommy samen aan deelnamen. Het eerste toernooi was op 17 maart was er door het  Schaakgenootschap Amersfoort (SGA) een zogenaamd Duo-toernooi gehouden. Je kon als duo inschrijven en je mocht alleen meedoen als er een leeftijdsverschil van minimaal 25 jaar was. Er moest ook nog een naam bedacht worden en Tommy had bedacht dat hij zijn eigen knuffelnijlpaard (Nelly) zou meenemen, maar die had wat aan zijn pootje, dus dat ging helaas niet… Maar de naam van ons team werd wel "De nijlpaarden". En dat die gevaarlijk kunnen bijten, bleek in de loop van het toernooi.

Het was een zeer gezellig toernooi. Toen wij de eerste ronde speelden tegen een oude heer en zijn zoon (ook niet de jongste…) was ik snel klaar met de vader. Tommy, die eerst heel slecht stond, stond inmiddels prima. Maar hij nam het remise-aanbod direct aan omdat we dan 2 matchpunten zouden hebben! Daarna kwam er een Indonesische meneer (Flohr) die zijn oude oom (naamgenoot) had meegenomen. De heren waren verkeerd gaan zitten, de oudste moest op bord 1, de ander op het tweede bord. Ik had snel in de gaten dat ik een zeer getruct heerschap tegenover me had, die behoorlijk partij gaf. Maar de oude oom, bleek nog veel getructer 😊. De man speelde alles à tempo (goed en slecht…) en Tommy ging bijna in het tempo mee. Maar hij combineerde er ook lustig op los. Aan het eind had hij een geweldige truc waarmee hij won. Ik had ondertussen mijn tegenstander ook te grazen genomen: 2-0. Ik vermoed dat het 1-1 zou zijn geworden als ze wel goed waren gaan zitten!

En zo ging het nog een tijdje door. Er waren 6 ronden Zwitsers gepland en voor de laatste ronde kwam de mededeling dat het mogelijk was dat je nog een keertje tegen dezelfde tegenstanders zou kunnen spelen (kan helemaal niet in een Zwitsers…). Het programma deed niet wat ze wilden en moesten de indeling met met de hand doen.

We hadden ondertussen tweemaal een 1-1 moeten toegeven, waarvan de lastigste was tegen een duo met aan bord 1 een redelijk sterke schaker (Du Chatenier en nog sterkere jeugdspeler Tim Grutter). Tommy was eerst kansloos tegen Tim (rating 1980) met zwart in een Siciliaan. En dit duo stond bovenaan. De wedstrijdleider bepaalde dat we nogmaals een kans kregen. Ik versloeg mijn tegenstander voor de tweede maal en nu nam Tommy diezelfde Tim (Tommy ditmaal wit ook tegen een Siciliaan) bijna te grazen. Hij had een mooie truc waarmee hij groot positioneel voordeel kreeg en in zijn wanhoop begon Tim te offeren. Omdat ik had gewonnen nam Tommy het paardoffer aan en Tim kwam er toen achter dat er niet meer dan eeuwig schaak voor hem inzat. Remise dus en zo wonnen wij het toernooi (€ 100,- + fles wijn + minischaakset + paraplu). Vermeldenswaard is nog dat de organisatie aanvankelijk weinig aanmeldingen kreeg op hun jubileumtoernooi (gek, want iedereen kreeg een geldprijs) maar dat het in de laatste week ineens begon te lopen. Daarom werd ook een duo met twee dames van 27 jaar (Spice Girls) toegelaten, hoewel die niet aan het leeftijdscriterium voldeden. Maar dat mocht de pret niet drukken….

ASV Voorjaarstoernooi

In Arnhem werd op zaterdag 24 maart het ASV Voorjaarstoernooi gehouden. Daar speelde Tommy mee in de C-groep (<1650) en Herman in de A-groep. De 8-jarige deed het heel goed, hij verloor slechts één partij, van de latere winnaar, Lex van Hattum (die 7 uit 7 had), maar hij won zijn overige partijen. In de laatste ronde, gaf hij zomaar een loper weg, maar met de moed der wanhoop richtte hij al zijn stukken op de zwarte koning en die werd toen ineens onder de voet gelopen in een koningsaanval.

         
(foto's organisatie ASV)

Dat was ruim voldoende voor de ongedeeld tweede plaats. Herman was ook goed op dreef. Hij versloeg twee grootmeesters (Alexander Dgebuadze en Ruud Janssen), gaf slechts één halfje af (aan IM Willy Hendriks) en won zijn overige partijen, waardoor hij beslag legde op de eerste prijs.


Een paar gereconstrueerde partijen van de nijlpaarden:
Nijlpaarden
 

Herman krijgt de eerste
prijs overhandigd van toernooi-organisator Erik Wille. Die zorgt samen met zijn broer Ruud er mede voor dat de ASV een zeer bloeiende vereniging is met een leden-aantal van ruim 150 leden. Daarmee staan ze in de top 5 van Nederlandse schaakverenigingen.
 

De slottabellen aan kop van de A- en de C-groep:
Workshop NBSB: van hout naar... chip

Op zaterdag 17 februari heeft Herman namens de NBSB op de TU in Eindhoven  een workshop gegeven met de titel "Van hout naar... chip". Deze clinic was voor iedereen toegankelijk, vooral mensen die de spelregels nauwelijks kenden waren harte welkom!

De workshop ging over de rol van het schaakspel in de loop van eeuwen tot deze moderne tijd. Daarbij werd stil gestaan bij het ontstaan van het schaakspel en hoe het zich heeft ontwikkeld tot de denksport zoals die nu wereldwijd wordt gespeeld.

Aan de hand van een paar anekdotes werd een idee geschetst van in Nederland ontwik­kelde innovatieve en technische ontwikkelingen die het schaken tegenwoordig als kijksport wereldwijd op de kaart hebben gezet.

Na een korte verhandeling over 'Het denken van den schaker', het beroemde proefschrikft van prof. Adriaan de Groot, werd er een klein geheugenexperiment gedaan. Drie deelnemers met verschillende speelsterkte kregen elk driemaal een diagram onder ogen. Ze moes-
ten in 30 seconden proberen de stelling te onthouden om die daarna terug te zetten. Het laatste diagram was een volkomen chaotische stelling waar geen enkele logica in te ontdekken viel. Maar het lukte de talentvolle Wendy Huang (zie foto middenin) om vrijwel de gehele stelling terug te zetten. Een fenomenale prestatie!

Tot slot werden de schakers voorzien van lastige "mat in twee problemen" van de fameuze familie Polgár uit Hongarije, de drie schakende zusjes die de schaak-wereld beto­verden met hun spel.

Het gehele evenement was te volgen op pkjeugd.nbsb.org/

(foto's Ron de Ram)

De ijzeren kooi

De stelling, die Wendy Huang (zie het bericht hierboven) bijna wist terug te zetten na er slechts 30 seconden naar gekeken te hebben, was de volgende (zie stelling links):Het was eigenlijk een geintje dat de 'ijzeren kooi' genoemd wordt. Het komt er op neer dat een gevangene in de voormalige Sovjet-Unie een probleem componeert met de oplossing erbij en dat opstuurt naar zijn familie. Puur om te laten zien hoe hij zich voelt... (U kunt de oplossing naspelen via de viewer hieronder).

Geheugentest


KNSB Themadag

Op 9 december 2017 hield de KNSB in Utrecht (bij gastvereniging Paul Keres) een grote themadag voor schaaktrainers, wedstrijdleiders, bestuurders én geïnteresseerden.


(foto Sacha Schiermeier, kadercoördinator KNSB)
Deze dag werd heel goed bezocht en de meeste aanwezigen waren het erover eens dat een dergelijke opzet een jaarlijks terugkerend fenomeen zou mogen worden. Herman hield twee workshops, getiteld:
Van beide workshops is een reader beschikbaar. Interesse hiervoor? Neem dan contact op per e-mail


Reader "Gaat het om het spel of
om de knikkers?" (8 pagina's)
Reader "Het vergroten van begrip
en inzicht" (10 pagina's)

Presentaties rondom 'Begrijp wat je doet 1' 
goed ontvangen

Op zaterdag 11 november en zaterdag 2 december werden twee presentaties van het net verschenen boek 'Begrijp wat je doet 1' gehouden.
De zaal in 'Ruimte X' in het sfeervolle Cinecitta te Tilburg zat goed vol. Deze eerste sessie stond in het teken van het Italiaans, een opening die momenteel zeer populair is onder de wereldtop. De tweede ging voornamelijk over het Spaans. De deelnemers werden getest met schaakquizjes op het levensgrote scherm, groepsopdrachtjes en mochten zelf partijen spelen met 'voorgekookte' stellingen.


Auteur van het boek en causeur voor deze middag, Herman Groo- ten, heeft de quizmode in werking gesteld. Terwijl er een klokje loopt, mag iedere deelnemer probe- ren om de 'grootmees-terlijke zet' te vinden. Na afloop werd het hele fragment besproken.

Verbeten gezichten om de tegenstander in deze ingewikkelde 'Italiaanse' stellingen pootje te lichten. Men had 15 minuten op de klok om met een 'voorgekookte' stelling te zien of het zojuist geleerde in de praktijk gebracht kon worden.

Alle deelnemers kregen vier stellingen waaruit ze een keuze konden maken om die tegen elkaar uit te spelen. Na afloop lag er nog een aantal bladen met oefenstof op een tafel, zodat die bij vertrek meegenomen kon worden.

De uitwerkingen van de oefenstof over het Italiaans en het Spaans  staan op de pagina met Oplossingen.

Weer een nieuw boek!

In oktober van dit jaar is de nieuwste loot aan de stam van Herman's collectie verschenen. Ditmaal een boek over de achtergronden van openingen in het Nederlands en in kleurendruk! Wat wenst de Nederlandstalige schaker nog meer?


Meer weten over de achtergronden van dit boek. Klik dan op extra informatie.


Bestellen?

Als u het boek (al dan niet gesigneerd?) bij de auteur wilt bestellen, stuurt u een e-mail naar hgrooten@xs4all.nl met uw adresgegevens. U maakt dan € 25,- (+ portokosten à € 4,25, in totaal dus € 29,25) over naar NL41 ABNA 0492 8422 72 t.n.v. H. Grooten, Eindhoven, onder vermelding van uw naam. Op het moment dat het bedrag op de rekening staat, wordt het boek z.s.m. opgestuurd.


Neef Paul Grooten helaas overleden

Op 10 januari is helaas mijn neef Paul Grooten uit Zwolle, schaker pur sang, heengegaan.Hij heeft in december nog zijn laatste verjaardag kunnen vieren met zijn familie en hij deed dat met de nodige humor, die zo kenmerkend was voor hem. Op de rouwkaart stond het volgende: Paul  heeft zijn laatste zet gespeeld. Het eindspel was indrukwekkend. Wij zullen nog lang bezig zijn met de analyse van zijn partij in het leven. Dit geeft aan hoe belangrijk het schaken voor hem was.


Paul was werkzaam als directeur van de afdeling Bouwkunde & Civiele Techniek op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daarnaast was hijjeugdleider bij het Zwols Schaak Genootschap en dat deed hij – zoals ik hem ken – met veel inzet en plezier. Dat plezier straalde er bij alles wat hij aanpaktevanaf. Schaken was een grote passie van hem, net zoals andere hobby’s van hem, waaronder bridge en muziek maken vielen.


Brabantse jeugdtitel t/m 12 jaar voor Tommy

Op zaterdag 6 januari haalde onze zoon Tommy een huzarenstukje uit door het Brabants Kampioenschap t/m 12 jaar op zijn naam te schrijven. Dat deed hij met de fantastische score van 9 uit 9. In een paar partijen stond hij niet zo goed, maar hij redde zich er knap uit. Zijn beste partij was tegen de ratingfavoriete, Wendy Huang. Met dit resultaat heeft hij zich gekwalificeerd voor het NK-D, dat rond Hemelvaart in Rijswijk gespeeld gaat worden.

De eindstand aan kop luidde:
1. Tommy Grooten                                    9
2. Wendy Huang                                      8
3-5. Valentijn van Warmerdam,
         Timo Huijben,
         Rutger Verhoeff                            6

Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar

Tegelijkertijd met de tweede boekpresentatie vond in Veldhoven het Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar plaats. Onze zoon Tommy eindigde met 7,5 uit 8 op de (gedeeld) eerste plaats. Dat bleek niet genoeg voor de titel want ook Ivan Ponomarev scoorde evenzoveel punten. In de barrage won Tommy de eerste, maar hij verloor de tweede partij. Er moest toen een 'Armageddonpartij'  (wit 6 minuten, zwart 5 minuten, maar wit moet dan winnen) aan te pas komen, wie er met de titel aan de haal zou gaan. Ivan won en haalde zo de titel binnen. We feliciteren Ivan met dit kampioenschap!


Eindstand Brabants Kampioenschap E:

1/2. Ivan Ponomarev, Tommy Grooten     7,5
3. Elysia Feng                                                   6
4/5. Thijs Hereijers, Gachatur Kazarian  4
6. Kevin Gang                                                   3
7/8. Joppe Allaart, Jibbe Allaart               2
9. Pranav Vighne                                            0


Presentatie rondom een boek!

Rondom het in oktober te verschijnen boek “Begrijp wat je doet deel 1, Spaans-Italiaanse structuren” zal Herman bij zijn eigen vereniging De Stukkenjagers in Tilburg tweemaal een training verzorgen rondom dit boek. Deze trainingen zullen op twee zaterdagen plaatsvinden, te weten 11 november en 2 december, in de prachtige bioscoop Cinecitta. Cinecitta ligt op loopafstand van het Centraal station (5 minuten lopen).


Blik in Zaal X van Cinetta waar Herman eerder dit jaar een training verzorgde voor zijn eigen vereniging De Stukkenjagers (foto's Wil Wouts) Herman denkt na over een lastige vraag die zojuist gesteld is...

In deze schaaktrainingen die elk zo’n 3½ uur (inclusief 2 pauzes)  zullen duren, zal aan de hand van dit boek de nodige achtergronden van deze openingen worden getoond. Maar dat niet alleen. Er wordt ook duidelijk gemaakt hoe een clubspeler volgens de auteur op een verantwoorde wijze met openingen aan de slag kan gaan thuis. De trainingen duren van 13:00 – 16:30 uur. Er zal de nodige interactie zijn en voldoende gelegenheid om met het nieuwe materiaal te oefenen.

Een voorproefje van dit boek is te zien in de teaser.

Als je inschrijft voor deze trainingen, krijg je het boek er uiteraard bij. Het is ook mogelijk om voor één training (plus boek) in te schrijven. Alle benodigde informatie staat in de flyer.

Tommy Nederlands Kampioen t/m 7 jaar!

Op de foto overhandigt de burgemeester van Meppel hem zijn beker.
Onze zoon Tommy is er op zaterdag 17 juni in Meppel in geslaagd om Nederlands Kampioen bij de pupillen t/m 7 jaar te worden. Met een remise in de laatste ronde tegen Aurelia Heukelom (Ams- terdam) stelde hij zijn eerste nationale titel veilig. 
De eerste zetten van de partij tussen Aurelia en Tommy.
Daarmee eindigde hij op 6,5 uit 7, een punt meer dan Aurelia. Het was nog heel spannend. Als zij van hem had gewonnen, waren ze in puntenaantal gelijk gekomen en zou zij op basis van het onderlinge resultaat met de titel aan de haal zijn gegaan. Nu eindigde de partij in een herhaling van zetten. Op Schaaksite staat een uitgebreid verslag van de hele pupillendag.


Cursus voor clubschakers afgerond

Cursisten buigen zich over een lastig oefenblad

In de jaarlijkse schaakcursus is het de cursisten gelukt om weer aan hun spel te schaven. Cursusleider Herman bood cursisten een leidraad op verschillende gebieden van ons edele spel. Hoewel er sprake is van een rode draad stond elke lesavond qua hoofdonderwerp op zichzelf met een afgerond onderwerp. Na afloop werd een uitgebreide reader uitgereikt. In het komende seizoen zal een nieuwe cursus van start gaan.

- Doelgroep rating 1500-1900
- Nog zeven woensdagavonden
- Van 20:00-22:30
- Meer informatie, klik op flyer of
   via het menu op Trainingen.


Op tv: Tommy en Jibbe gaan schaken!

Op dinsdagochtend 17 januari werd in een uitzending op tv van KRO's/Kindertijd een item aan het schaken gewijd. Onze zoon Tommy ging samen met Jibbe Allaart een potje schaken. Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.Schaken en fitheid

Is lichamelijke conditie belangrijk voor het spelen van een schaakpartij? We kenden destijds grootmeester Jan Hein Donner die bekend stond als een kettingroker en een zware drinker. De tegenwoordige toppers zijn veel fitter. De Tilburgse grootmeester Loek van Wely staat erom bekend zichzelf in het fitness-centrum af te beulen. Het afgelopen seizoen lijkt Herman er ook baat bij te hebben gehad dat hij soms bij zaalvoetbalwedstrijden meedoet. De volgende recente partijen zijn door hem geanalyseerd. 

 
(foto Ab Scheel †)

Analyses van een paar aardige partijen

Huub van Dongen Memorial

In Boxtel werd op zaterdag 25 juni 2016 al weer voor de vijfde maal het toernooi gehouden ter herinnering aan de veel te vroeg overleden Huub van Dongen. Het toernooi werd geheel in stijl van de alleskunner Huub dit jaar opgeluisterd met een professioneel fotograaf/webdesigner Sander Stekelenburg. Winnaar werd IM Manuel Bosboom, net boven Thomas Mollema. Herman speelde geen rol van betekenis omdat hij wat blundergevoelig bleek te zijn in deze editie. Wel werd tijdens het toernooi een bijzondere foto gemaakt door Sander (zie hieronder).
Tommy bij het NK pupillen in Roosendaal 2016Onze zoon Tommy (6) mocht in 2016 voor het eerst deelnemen aan het NK pupillen in Roosendaal. In de leeftijdscategorie t/m 7 jaar (H-categorie) behaalde hij 4,5 uit 7 en hij werd daarmee zevende. De foto is van Frans Peeters, dit sfeerfilmpje werd gemaakt door Erik-Jan Colijn.
Cursist Maarten
de Wit levert
bijzondere bijdrage

Tijdens de cursus voor clubschakers in Eindhoven loopt, mocht cursist Maarten de Wit voor een leuk intermezzo zorgen. Maarten is flink aan het klussen gegaan met schaakborden en construeerde voor zijn eigen vereniging in Goirle de nodige zeer bijzondere puzzels. Hier lees je hier meer over.


Weer IM-norm voor Tycho Dijkhuis

Het 17-jarige Utrechtse talent en oudpupil van Herman, Tycho Dijkhuis (zie foto Harry Gielen), heeft in de zomer van 2015 in Cannes zijn tweede IM-norm weten te behalen. In een loodzwaar gezelschap met vele grootmeesters haalde hij 5 uit 9 dat goed was voor een TPR van 2456. De eindstand in dit toernooi staat hier.


Tommy wint zijn (eerste) prijs!


 

Ons zoontje van net 5 jaar, Tommy, heeft op zondag 13 december 2015 de eerste prijs behaald in het toernooi om de Eindhoven Cup. Waar hij een maand eerder al bij de 'tweede en derde stappers' had deelgenomen (en 4 uit 8 had gescoord) vond hij nu toch leuker om het bij de 'eerste stappers' te proberen. Hoewel hij les krijgt in Stap 2, had hij bedacht dat zolang hij nog geen diploma van Stap 1 heeft, deze deelname legitiem was. Met zijn 8 uit 8 behaalde hij een mooi standaardje dat hij hier trots omhoog houdt. De tweede foto is gepubliceerd op www.nbsb.nl. Update: ook op zondag 17 januari en 14 februari kwam hij weer thuis met zo'n standaardje. Ditmaal tweemaal 6 uit 6 bij de Stap eners...


Anne Haast wéér Nederlands Kampioene!

Aan de zegereeks van onze oud-pupil Anne Haast lijkt maar geen einde te komen. Op 11 juli 2015 pakte zij haar tweede achtereenvolgende Nederlandse titel bij de dames. Door 5,5 punten te scoren, hield zij veelvoudig kampioene Zhaoqin Peng en ex-jeugdwereldkampioene Tea Lanchava achter zich.


De twee nationale Kampioenen in 2015 (Foto Frans Peeters)

Het was nog een spannende slotronde, want Anne kwam redelijk snel remise overeen met haar clubgenote bij De Stukkenjagers, Bianca de Jong-Muhren, waarna het wachten was op de uitslag van de partij Kazarian-Lanchava. Laatstgenoemde zou bij winst nog een tiebreak om de titel af kunnen dwingen. De jonge Anna-Maja Kazarian stond ergens verloren maar dankzij een paar fouten van Lanchava won zij zelfs nog en was de titel voor Anne binnen. Bij de heren veroverde GM Anish Giri zijn vierde nationale titel boven de Tilburgse grootmeester Loek van Wely. Hieronder drie mooie en meeslepende gevechten van Anne in het NK. De aantekeningen zijn van Herman op Schaaksite.

Partijen Anne in het NK

Huub van Dongen Memorial 2015

Het lijkt al weer lang, maar ook weer heel kort geleden, dat mijn goede schaakvriend Huub van Dongen door een onverwachte hartstilstand het leven liet. Ik heb nog een uitgebreid 'In Memoriam' over hem geschreven op Schaaksite.nl. Huub had net daarvoor het Nederlands Kampioenschap schaken naar Boxtel gehaald en hij was er tegelijkertijd erin geslaagd om het tweede Houtje Hoofd Helder toernooi parallel hieraan te houden.
Na zijn dood werd het Huub van Dongen Memorial ingesteld en de editie van dit jaar werd onder de bezielende leiding van Martien van der Meijden en zijn team een heel bijzondere. Twee muzikale zwagers van Huub (The Two of us) waren bereid gevonden om tijdens het schaken onder andere Beatlesnummers op onnavolgbare wijze ten gehore te brengen.(foto René Olthof)

De bezetting van het toernooi was ook niet misselijk. Voormalig wereldtopper, de Russische GM Vladimir Episin (rechts vooraan op de foto), en GM Alexander Dgebuadza waren plotseling 'binnen' komen lopen. Herman werd samen met het bekende snelschaakkanon IM Manuel Bosboom (vooraan rechts boven) gedeeld tweede, achter Epishin. Het was een bijzondere ervaring om te schaken met jaren '60 muziek op de achtergrond. Een uitgebreid verslag valt te lezen op de site van het 'Huub van Dongen Memorial'. Mede door een overwinning in de laatste ronde met wit op de sterke Ton van der Heijden kwam de gedeelde tweede plaats eruit rollen. Hieronder deze partij:

Partij grooten-tvdheijden

Anne Haast stal de show


Anne Haast tijdens het NK in Boxtel
2011 (foto Jos Sutmuller)
Onze ex-pupil Anne Haast stal bij het laatste Tata Steel Tournament de show. Ze won een schitterende partij van het icoon van het Nederlandse schaak, Jan Timman, die ze in een prachtig gevoerde konings- aanval onder de voet liep. Eerst haalde Anne een WGM-norm (Woman Grandmasternorm) waardoor ze vanaf binnenkort ook die titel mag voeren. Een ronde later stelde ze een IM-norm (Internationale Meesternorm) veilig. Het gevolg hiervan was een ware mediahetze die er rondom haar persoon ontstond. Als 21-jarige was ze eerder al voor het eerst in haar leven Schaakkampioene van Nederland geworden. We feliciteren Anne met de door behaalde resultaten!


Anne aan het werk in het laatste Tata Steel Tournament tegen de Amerikaanse GM Sam Shankland (foto Ab Scheel). Het is altijd druk op het podium bij aanvang van de partijen. Dan mogen de fotografen 10 minuten lang hun werk doen. Hieronder de prachtige partij van Anne tegen Jan Timman. De analyse is van IM Jorden van Foreest op Schaaksite.

Partij timman-annehaast

Masterclass toreneindspelen goed ontvangen

De Masterclass over toreneindspelen is - ondanks de aanvankelijk wat ge- ringe belangstelling - toch een succes geworden. Uiteindelijk kwamen er toch aardig wat schakers, waaronder een paar jeugdspelers, op deze dag af. Uit België waren er twee sterke schakers, Daniël Vanheirzeele en Gunter Deleyn uitgenodigd. Zij assisteerden de gastheer bij het uitspelen van stellingen en bij de diverse oefeningen die de schakers te doen kregen. Zo kwam iedereen erachter dat passieve kennis soms omgezet moet wor- den in actieve door gewoon te gaan spelen.

De vijf uur durende training en presentatie ging snel om omdat de instructie steeds werd afgewisseld met oefeningen en spelelement. De uitgebreide reader van maar liefst 62 pagina's werd dankbaar in ontvangst genomen.

Succesvolle clinics in Blerick en Bennekom

De schaakverenigingen in Blerick en Bennekom leiden een bloeiend bestaan. Beide beschikken zij over veel actieve leden. Geen wonder dat men - naast de competitie en het spelen van toernooien - ook nog iets meer wil.

Zo namen in Blerick Dirk Bergmans en Maarten Toll het initiatief op om de leden van de vereniging kennis te laten maken met schaaktraining. Vanwege eerder succes werden de sessies het afgelopen seizoen voortgezet.
(Foto's Marina van Vliembergen)

In Bennekom blijken Jan Wouters en Rini Kreeft drijvende krachten in de vereniging. Inmiddels 'draaf' ik al zes jaar op in 'De Commanderij' waar kennelijk naar grote tevredenheid de club op een drietal trainingsavonden wordt getrakteerd.Op de foto (van Rini Kreeft) is een aantal heren te zien dat actief meedoet met de instructie.

Masterclass in Utrecht was een succes

Hoe je een tegenstander kunt zoekspelen is het onderwerp van gesprek op de Masterclass die op donderdagavond 2 oktober 2014 in Utrecht werd gehouden. Menno Okkes van schaakclub Utrecht had het initiatief genomen om deze avond te helpen organiseren en open te stellen voor elke schaakliefhebber. Hoewel de inschrijvingen aanvankelijk moeizaam verliepen, kwamen er uiteindelijk toch 25 mensen opdagen in het prachtige Denksportcentrum van Utrecht.Na een introductie van het thema, de uiteenzetting van de benadering om strategie onder de knie te krijgen, volgde er een aardig filmpje van de analyse van een partij Kasparov-Karpov uit de WK-match in Lyon en New York. Daarna een tweetal quizjes om te proberen het geleerde toe te passen. De avond werd afgesloten met simultaantjes van Herman en Menno, waarbij de deelnemers zelf mochten kiezen welke stellingen ze zouden gaan uitspelen. Omdat het een educatieve simultaan was, mocht iedereen een paar keer terugzetten, zelfs de simultaangevers!

   

Al met al een zeer geslaagde avond, waarbij we de schaakvereniging Utrecht zeer erkentelijk zijn voor de beschikbaar gestelde faciliteiten. (De foto's zijn van Menno Okkes).


Presentatie bij Inventi in Antwerpen

Het is al weer even geleden, maar de presentatie die Herman verzorgde op 6 september 2014 in Antwerpen, in opdracht van Inventi, werd goed ontvangen. Er waren schakers van divers niveau die ook hun partners had meegebracht. Mede daarom werd het een aardige causerie waarin de rol van de vrouw in het schaken centraal gesteld werd. Na afloop kreeg iedere deelnemer een kleurrijke reader mee naar huis.
(Foto Inventi)

Huldiging grootmeester Benjamin Bok

Op 14 juni 2014 werd oud-pupil Benjamin Bok in zijn woonplaats Veldhoven gehuldigd omdat hij vlak daarvoor tot grootmeester was benoemd. Hij gaf daarna een simultaan tegen het publiek. Dit alles was uitstekend georganiseerd door leden van de Veldhovense schaakvereniging. Een heuse koning en koningin verschenen op het appèl (zie tweede foto van Marcel Laarhoven). Onze zoon Tommy schoof ook aan (zie eerste foto van Piet Roos) en hij hield het maar liefst 3 uur vol, voordat hij door de GM tot opgave werd gedwongen.

Twee dagen later kwam er mooi artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin werd Tommy ook nog even genoemd. Klik hier voor dit artikel.
Hieronder een analyse van de partij waar hij als 4-jarige toch aardig op terug mag kijken. Tevens zijn er twee prachtige overwinningen  van Benjamin toegevoegd, die hij speelde op het laatste NK. Daar won hij zomaar van de latere kampioen Loek van Wely en speelde hij een geniale partij tegen Wouter Spoelman. Herman analyseerde deze partijen voor Schaaksite.nl.

Partij mooie_partijen

Geslaagde Schaakchallenge Deurne

In Deurne werd op 7 mei 2014 een groots opgezette Schaakchallenge gehouden. Maar liefst 195 kinderen werd in een ochtend de spelregels van het schaakspel bijgebracht. Petra en Herman gaven (net als Hans Böhm) simultaan (foto's Eric van Breugel). Na afloop kregen alle deelnemers een fraai tasje van sponsor slim.nl. In de foto hiernaast ons zoontje Tommy (4) die dat tasje op zijn hoofd heeft gezet, net nadat hij alle velden van de witte dame met fishes op het schaakbord heeft uitgezet.

Voor meer informatie klik hier.

 
Tactiektraining

Wil je tactiek oefenen? Hieronder een aardige selectie met tactische opgaven. Je kunt in de viewer je zet invoeren door met een stuk te slepen. Als je antwoord correct is, krijg je automatisch een tegenzet.

Veel plezier!Tactics1


Eindspelstudies

Eindspelstudies oplossen is leuk en leerzaam! Veel plezier met deze selectie, vaak het slot van een studie.


Studies_klaaropdrachten

Aardige partijen van Tommy

Eigen partijen