Schaakcentrum Sterk Spel

Voorbeeldlessen

Hieronder een willekeurige greep in het overvloedige materiaal dat onze trainers Petra en Herman voor diverse groepen leerlingen hebben samengesteld.

Coopertest met matbeelden in eindspelstudies

De cursisten van Herman in Eindhoven werden op de cursusavond van 21 december  (vlak voor de Kerst) nog even aan de tand gevoeld met drie oefenbladen. Op elk blad stonden twaalf diagrammen met het slot van een eindspelstudie. In elke stelling speelde in tenminste één variant een matbeeld de hoofdrol.
Er werd een 'Coopertest' gehouden. Dat betekende dat iedereen moest proberen om in 12 minuten zo ver mogelijk te komen. De snelste cursisten waren tot ongeveer stelling 8 op het tweede blad (B) gekomen. Dat is een uitdaging! Via de instructie vooraf werd één stelling vooraf samen besproken. In de viewer treft u die aan, evenals nog een paar extra.

Matstudies instructie

De oefenbladen kun je hieronder downloaden:

Bezoekers van deze site kunnen in de kolom hiernaast dezelfde opgaven ook oefenen via de viewer, oplopend in moeilijkheidsgraad. Of natuurlijk checken of de oplossingen goed waren. Veel plezier!


Polgármatten

De Polgárzusjes zijn beroemd geworden met hun wandbord waarop vader László wekelijks zo'n 50 nieuwe schaakprobleempjes opzette. Herman is in de jaren '80 ooit, samen een paar schaakvrienden, een paar maal bij de Polgárs uitgenodigd in Budapest.

Op de foto v.l.n.r. Johan van Mil, Rudy Douven, Herman, Judit, Sofia en Susan Polgár.

Daar werden wij gastvrij ontvangen en zagen wij met eigen ogen het later fameus geworden wandbord. Het zien van matbeelden met weinig stukken is van groot belang om ze later in een partij (met veel stukken op het bord) te gaan zien. In het boek Attacking Chess for Club Players komt dit thema ook aan bod.

Om hier wat mee te oefenen bieden we hiernaast (zie kolom) een twaaltal opgaven aan die gehaald zijn uit het later door László Polgár uitgegeven monumentale werk 5334 Problems, Combinations and Games.


Eigen partijen van cursisten

In de cursus voor volwassenen, die jaarlijks in Eindhoven wordt gehouden, is het gebruikelijk dat cursisten hun eigen partijen insturen. Daar wordt dan iets mee gedaan dat nuttig kan zijn voor de meeste mensen. Een van de trouwe 'klanten', Maarten de Wit uit Goirle, becommentarieert zijn eigen partijen altijd. Dat is voor de trainer prettig omdat hij zo het denkproces van zijn studenten in kaart kan brengen. Soms is het commentaar zo hilarisch dat de trainer moeite heeft om zijn lach niet te houden. Dit jaar heeft hij een zinssnede van De Wit gebruikt als titel boven het oefenblad. Dat haalde hij uit deze analyse:Het oefenblad dat naar aanleiding hiervan gemaakt werd is hieronder (met niet zo'n goede resolutie) zichtbaar gemaakt en ook via pdf in te zien.De uitwerkingen van alle opgaven treft u hier aan.


(C) Schaakcentrum Sterk Spel - 2017


Eindspelstudies

Coopertest!


Matstudies a b en c

Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!Tactiekpuzzel


Eindspelstudies

Eindspelstudies oplossen is leuk en leerzaam! U mag op zoek naar matbeelden.


MatstudiesPolgarmatten

Matbeelden oefenen is van het grootste belang. Van- daar dat vader Polgár veel matproblemen aan zijn dochters voorschotelde.  Hieronder zijn er twaalf geselecteerd:

Veel plezier!Polgarmatten
Het oefenblad via de viewer:
Cursistenpartijen